SeneCura SeniorCentrum Písek

SeneCura SeniorCentrum Písek získalo dotace od MPSV a Jihočeského kraje

TISKOVÁ ZPRÁVA 13. 12. 2023

SeneCura SeniorCentrum Písek získalo v roce 2023 dotace ve výši přes 24 345 000 Kč, kterou přerozděluje Jihočeský kraj. Cílem dotací je především provozní zajištění služby Domov pro seniory a nově také služby Domov se zvláštním režimem s 38 lůžky. 

SeneCura v roce 2023 obdržela od Jihočeského kraje celkem tři dotace – na provoz služby Domov pro seniory částku 21 615 000 Kč z prostředků Ministerstva práce a sociálních věcí a dále 230 000 Kč z prostředků Kraje. Na provoz služby Domov se zvláštním režimem pak získala z prostředků Jihočeského kraje částku 2,5 milionu Kč.

Služba Domov pro seniory poskytuje podporu a péči lidem se sníženou soběstačností, zejména z důvodu věku. Domov se zvláštním režimem (DZR) je vhodný pro klienty, pro které je kvůli Alzheimerově chorobě nebo jinému typu demence nemožný pobyt v domácím prostředí. Zařízení jim může poskytnout veškerou sociální i zdravotní péči, kterou jejich stav vyžaduje. Tato služba byla otevřena v březnu tohoto roku a to ve zcela novém křídle, které je přístavbou ke stávajícímu objektu domova. Nových 38 lůžek je rozděleno do 2 tzv. „domácností” s vlastní sesternou. Moderní, útulné jedno a dvoulůžkové pokoje jsou kompletně vybaveny a nabízí vysoký komfort a pohodlí. Vybudována byla i nová jídelna, rodinné pokoje pro příbuzné klientů v paliativní péči i upravena zahrada.

„Až do otevření nového křídla naše SeniorCentrum disponovalo celkovou kapacitou 103 lůžek, nyní máme tedy celkem 141 míst. V současnosti jsou všechna lůžka obsazena. O službu DZR byl opravdu velký zájem a kapacita byla naplněna již krátce po jejím otevření,“ říká ředitelka domova Jaroslava Kučerová.

Písecké SeneCura SeniorCentrum se nachází na místě bývalých píseckých Otavských kasáren v blízkosti řeky Otavy i centra města. Klienti mají k dispozici nové kadeřnictví a hobby místnost. Součástí péče je široká paleta aktivit, díky nimž klienti mohou aktivně využívat volný čas – od tvořivých činností až po nejrůznější společenské události. Cílem je vnést do každodennosti seniorů radost, rozptýlení, sociální kontakt s okolím a zajistit co nejvyšší kvalitu života.

Předchozí článekDalší článek