SeneCura SeniorCentrum Písek

Velké hasičské cvičení v SeniorCentru Písek

9. května v deset hodin ráno proběhlo v našem domově telefonátem na linku 112 požární cvičení s účastí všech složek integrovaného záchranného systému. Byl nahlášen požár a předány informace o deseti klientech, kteří se nemohou kvůli požáru dostat ven.

Za 5 minut od nahlášení přijeli na místo sanitky, 3 hasičské vozy a policie, která zajišťovala plynulost dopravy. Hasiči dostávají informaci o tom, v jakém patře vznikl požár a o 10 „klientech“ v podobě figurantů ze Střední zdravotnické školy Písek, uvízlých v domově. O tom, kde přesně se nacházejí zranění figuranti, nevědí. Zaměstnanci domova se dle plánu evakuovali na určené shromaždiště. Hasiči v dýchacích maskách a plné výbavě rozbalili hadice k místu požáru a začali hledat zraněné. Dvě figurantky byly evakuovány pomocí vysokozdvižného žebříku z okna ve 2. patře. Zásah trval necelou hodinu a skončil ve chvíli, kdy byla zachráněna desítka figurantek a předána zdravotnické záchranné službě.

Chceme být na takové situace maximálně připraveni, proto by podobná cvičení měla v  SeniorCentrech SeneCura probíhat minimálně jednou za dva roky. Předchází tomu vždy složité přípravy, jelikož se do akce zapojuje celá infrastruktura – volá se přímo na linku 112. Zároveň jde o velký trénink v reálné podobě nejen pro IZS, ale i pro zaměstnance domova. Kromě těchto cvičení standardně probíhají třikrát do roka cvičné evakuace s naším dodavatelem BOZP v rámci našeho hasičského cvičení a nácviku.

Předchozí článekDalší článek